Februari gebitsmaand mét kortingsactie! Voorkom problemen en houd het gebit gezond!

Een gezond gebit is essentieel voor het welzijn van je huisdier. Net als bij mensen kunnen tandproblemen bij dieren leiden tot pijn, ontstekingen en zelfs gezondheidsproblemen in de rest van het lichaam. Herken je die onaangename geur uit de bek van je hond? Of misschien wil je viervoeter geen harde brokken meer eten en kauwt hij slechts aan één kant? Dit kunnen signalen zijn van gebitsproblemen. Veel gebitsproblemen beginnen onopgemerkt en worden pas zichtbaar als ze al vergevorderd zijn. Daarom is preventieve zorg van groot belang!

Hoe ontstaat het?

De klachten beginnen met het ontstaan van tandplak. Maar wat begint als tandplak, kan zich ontwikkelen tot tandsteen en leiden tot ontstekingen van het tandvlees. In een later stadium breidt dit zich uit naar tandwortelproblemen en slijmvliesproblemen. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot infecties die zich door het lichaam verspreiden. Daarom is het belangrijk om de mondgezondheid van je huisdier goed in de gaten te houden en preventief te verzorgen. Wanneer je huisdier gebitsproblemen ontwikkeld verschilt per dier, sommige dieren zijn er gevoeliger voor en ontwikkelen het al op jonge leeftijd, terwijl andere dieren hebben hun leven lang geen last krijgen. Een goede gebitsverzorging helpt om tandsteen te voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

Hoe kun je het herkennen?

Let op de volgende signalen die kunnen wijzen op gebitsproblemen bij je huisdier:

  • Slechte adem
  • Rood of teruggetrokken tandvlees
  • Moeite met kauwen of voorkeur voor één kant
  • Overmatig kwijlen
  • Verlies van tanden of kiezen
  • Verminderde eetlust of gedragsveranderingen

Door preventieve gebitsverzorging in de dagelijkse routine van je huisdier op te nemen, kun je veel problemen voorkomen en zorg je voor een gezond en pijnvrij gebit!

Hoe houd je het gebit van je hond of kat gezond?

  • Dagelijks tandenpoetsen: De meest effectieve manier om tandplak te verwijderen. Bij katten is dit soms lastiger, maar ook hier is het aan te leren.
  • Voeding en kauwmaterialen: Dental brokken en stevige kauwsnacks helpen bij het verminderen van tandplak. Let op dat de kluiven niet te hard zijn om tandbreuk te voorkomen.
  • Jaarlijkse controle bij de dierenarts: Laat het gebit van je hond of kat regelmatig controleren om problemen vroegtijdig te signaleren.

Gebitsverzorging bij hond en kat; hoe pak je dit op?

Het starten met gebitsverzorging van je huisdier kan soms lastig zijn. Maar poetsen kunnen jullie leren. Zeker als je op jonge leeftijd begint went je dier hier snel aan. Het belangrijkste is om het langzaam op te bouwen, begin dus niet direct met een tandenborstel.

  • Begin met wrijven over de wangen en het optillen van de lip.
  • Gebruik vervolgens een vingerhoedgaasje en eventueel speciale hondentandpasta om voorzichtig langs tanden en kiezen te gaan.
  • Stap hierna pas over op een vingertandenborstel of een zachte kindertandenborstel.

Lukt tandenpoetsen niet? Kies dan voor een goede brok speciaal voor gebitten of een stevige kluif waar je hond lang op kan kauwen. Let op: snel opgegeten snacks zoals een Dentastick hebben onvoldoende effect.

Gebitsverzorging bij konijnen

Konijnen hebben tanden die hun hele leven doorgroeien. Een verkeerde slijtage kan leiden tot scherpe punten en pijnlijke ontstekingen, wat eten moeilijk maakt en tot gewichtsverlies kan leiden. En konijnen die niet of slecht eten gaan snel achteruit.

Hoe houd je het gebit van je konijn gezond?

  • Hooi: De juiste voeding is essentieel. Hooi slijt de tanden op een natuurlijke manier af en moet altijd beschikbaar zijn.
  • Harde voeding en takjes: Naast hooi helpt het geven van wilgentakken en harde groenten bij het afslijten van de tanden.
  • Regelmatige gebitscontrole: Laat het gebit van je konijn regelmatig controleren, vooral als je merkt dat het minder eet of kwijlt.

Conclusie

Preventieve gebitsverzorging is de sleutel tot een gezond en pijnvrij leven voor je huisdier. Door dagelijks tanden te poetsen, de juiste voeding en regelmatige controles bij de dierenarts kun je ernstige gebitsproblemen voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je hond, kat of konijn een gezond en sterk gebit behoudt! Maar heeft je dier al veel tandsteen of ontstoken tandvlees? Dan is een professionele gebitsreiniging nodig. In februari profiteer je van korting op gebitsbehandelingen, dus maak snel een afspraak en zorg voor een frisse adem en een gezond gebit!