Tandheelkunde

Tandheelkunde bij paarden

Onze paardentandartsen zijn officiële dierenartsen die zich toegelegd hebben op het gebit van het paard. Het grootste voordeel van een erkend dierenarts als paardentandarts is dat een dierenarts ook mag verdoven en uitgebreidere handelingen mag en kan verrichten.

Wij adviseren om de (jaarlijkse) gebitscontrole afspraak tijdig in te plannen.
paarden tandarts tandheelkunde

Paardenartsen die zich toegelegd hebben op tandheelkunde

Voor de juiste gebitsverzorging van uw paard

Het paardengebit

Het paard is een planteneter en moet dus overleven op een plantaardig, vezelrijk dieet. Het verteringsstelsel van het paard is zo gemaakt dat ze in staat zijn om alle voedingsstoffen die ze nodig hebben op te nemen uit planten. De eerste stap van de vertering begint in de mond, daarom zijn de kiezen van paarden zo gebouwd dat ze het taaie ruwvoer goed kunnen vermalen.

Het gebit bestaat uit verschillende elementen, met ieder hun eigen functie bij de opname van eten. Zo zijn de snijtanden voor het af bijten van gras en opname van het voer. Daarachter zitten de hengstentanden, die geen functie hebben in het vermalen van het voer, maar vooral worden gebruikt als ‘vecht-tanden’. En de kiezen vermalen het voer, zodat dit in de darmen goed opgenomen kan worden.

Tussen de snijtanden of hengstentand en de eerste kies zit een ruimte waar geen tanden aanwezig zijn. Op deze plek ligt het bit in de mond.

Een gezond gebit bevordert de algehele gezondheid

Het advies is dan ook om jaarlijks te laten controleren

Gebitsbehandelingen bij het paard

Tijdens een gebitsbehandeling worden de afwijkingen in het gebit gecorrigeerd door middel van het vijlen van de kiezen. De kiezen die te hoog zijn worden verlaagd, zodat er weer een betere lijn in het gebit ontstaat en het paard goed kan malen. Daarbij worden ook alle scherpe punten mooi afgerond, zodat er geen verwondingen in de mond kunnen ontstaan. De snijtanden worden gecorrigeerd, want als er een afwijkende stand is van de snijtanden zullen de kiezen ook niet gelijkmatig afslijten.

Tot slot wordt er gecontroleerd of tijdens het nabootsen van de maalbeweging alle kiezen gelijkmatig met elkaar in contact komen. We streven er immers naar om de enorme druk die op de kiezen komt tijdens het kauwen gelijkmatig over alle kiezen te verdelen. Dit zogenoemde ‘balanceren’ van het gebit is erg belangrijk om problemen te voorkomen.

Wij raden aan om het gebit jaarlijks te laten controleren en, indien nodig, te laten behandelen.
paarden tandarts tandheelkunde

Paardenartsen die zich toegelegd hebben op tandheelkunde

Voor de juiste gebitsverzorging van uw paard

Gebitsextracties

Tanden of kiezen verwijderen bij een paard kan noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van het gebit. Het verwijderen van een tand of kies kan gecompliceerd zijn en dient uitsluitend uitgevoerd te worden door een ervaren paardenarts. Een paardenmond kan niet heel ver open en de (wortels van de) kiezen zijn erg lang.

Kiesextracties worden in 95% van de gevallen staand uitgevoerd. Het grote voordeel is dat het paard niet onder narcose hoeft en een lokale verdoving volstaat. Bij deze behandeling wordt het tandvlees zoveel mogelijk losgemaakt van de te verwijderen kies en wordt er door middel van speciale instrumenten een wig gecreëerd tussen de kiezen. Hierdoor komt er geleidelijk aan meer ruimte voor de kies die getrokken dient te worden. Door voorzichtig heen en weer te bewegen met de extractietang die op de kies geplaatst is, zal de kies los komen te zitten. Dit is een proces dat veel geduld en voorzichtigheid vereist aangezien de extractie pas plaats kan vinden als de kies echt los zit.

In enkele gevallen is de extractie niet succesvol vanwege een ongezonde kies die de druk van de extractietang niet aankan. Buccotomie is een nieuwe methode die als alternatief ingezet wordt voor het chirurgisch verwijderen van de kiesrestanten. Er wordt dan onder lokale verdoving een kleine incisie (sneetje) gemaakt in de wang. Via deze opening kunnen de restanten verwijderd worden. Omdat de incisie op de juiste plek gemaakt wordt, kan er heel precies te werk worden gegaan.

Een minder gebruikte techniek is ‘stempelen’. Stempelen valt onder chirurgie. Onder algehele narcose wordt er een incisie gemaakt in de schedel waarna er met een hamer de kies de mondholte ingetikt wordt en vervolgens verwijderd wordt.

Ons team paardenartsen

Jan Kroes

Jan Kroes

Dierenarts Paard

Rick Nicolai

Rick Nicolai

Dierenarts Paard

Marijke van der Heijden

Marijke van der Heijden

Dierenarts Paard