Voeding

Gezonde voeding is de basis van een gezond paard

Gezonde voeding is de basis van een gezond paard. Dierenarts Yana heeft daarom de opleiding tot Voedingsconsulent Paard bij Anneke Hallebeek gevolgd en geeft je graag advies. Ze is bereikbaar voor een telefonisch consult, maar komt ook graag langs op stal voor een voedingscheck, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vaccinatie.

Voedingscheck

Wil jij…

  • …weten of je paard genoeg voedingsstoffen binnen krijgt?
  • …advies over hoe je je paard op gewicht kunt houden of juist gezond kunt laten afvallen?
  • …maagzweren voorkomen met behulp van de voeding?
  • …kijken of het mestwateren van je paard opgelost kan worden met behulp van voeding?

Dan is een voedingscheck het geschikte pakket voor jou! De dierenarts komt bij je langs op stal en er wordt gekeken of de voeding die je paard krijgt past bij zijn/haar gewicht. Zo niet, dan worden er tips gegeven om het rantsoen van je paard te verbeteren.

Voeding paard hooinet

Ruwvoeranalyse

Niet elk hooi of kuil is geschikt voor elk paard, denk bijvoorbeeld aan suikerrijk hooi voor paarden met hoefbevangenheid. Omdat het aan de buitenkant van het hooi niet te zien is welke waarden er in zitten is een ruwvoeranalyse (Pavo Quickscan of Pavo Quickscan Plus) in sommige gevallen heel belangrijk. Met behulp van een ruwvoeranalyse worden de energie, suiker- en eiwitgehaltes in jouw hooi/kuil bepaald, en eventueel ook de hoeveelheid mineralen en spoorelementen. In onderstaande gevallen is een ruwvoeranalyse belangrijk:

  • Voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid (paarden met overgewicht, insuline dysregulatie of PPID) kan een hoog suikergehalte in het hooi of kuil al genoeg zijn om een nieuwe aanval uit te lokken, dus is het erg belangrijk dat er ruwvoer met een geschikt suikergehalte wordt gegeven. Dit is helaas niet aan de buitenkant te zien. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er in stengelig hooi meer suiker zit dan in kuil!
  • Een sportpaard of drachtige merrie heeft meer eiwitten nodig dan een recreatiepaard. In sommige gevallen voldoet het hooi hier niet aan en is extra eiwitrijke voeding nodig.
  • Afvallen is lastig, daar zijn veel paardeneigenaren zich van bewust. Een gezond dieetplan voor een paard met overgewicht is niet mogelijk zonder ruwvoeranalyse, aangezien de juiste hoeveelheid hooi per dag afhangt van de energiewaarde in het hooi. En ook deze is niet aan de buitenkant af te lezen.
  • Ben je bang dat je paard een tekort aan mineralen (bv. calcium of magnesium) of spoorelementen (bv. koper of zink) heeft? Deze waardes zijn niet allemaal betrouwbaar in het bloed te bepalen, maar met behulp van de gehaltes in jouw hooi of kuil kunnen we zien waar mogelijk tekorten of overschotten van jouw paard zitten. De Pavo ruwvoeranalyse geeft helaas niet de waarde van het selenium in je ruwvoer, dus kies voor de uitgebreide ruwvoeranalyse wanneer je deze wilt weten.

Het uitvoeren van een ruwvoeranalyse kun je als eigenaar eventueel zelf, maar veel mensen lopen vast bij de interpretatie van de uitslagen. Hier kunnen wij je mee helpen (bv. opstellen dieetplan, uitrekenen hoeveel eiwitrijke voeding bijgevoerd moet worden).