Chirurgie

Chirurgie bij paarden

De dierenartsen van DAP Krommerijnstreek hebben jarenlange ervaring in het uitvoeren van de meest uiteenlopende operaties.

Als uw paard geopereerd moet worden, is het wenselijk dat het paard een dag van tevoren naar de kliniek gebracht wordt. In verband met de narcose moet het paard namelijk een tijdje vasten. De paarden worden op stal gesedeerd voordat ze naar de operatiekamer worden geleid. Nadat ze in de operatiekamer volledig tot rust gekomen zijn, worden ze onder anesthesie gebracht waarna de operatie wordt uitgevoerd.

Na afloop van de operatie zult u door de chirurg gebeld worden over het verloop van de operatie en het vervolgplan. Het is afhankelijk van de ingreep en hoe het gegaan is hoe lang uw paard nog op de kliniek moet blijven voor nabehandeling.

Hieronder volgt een selectie van de meest uitgevoerde operaties.

Castratie hengst

Voor de castratie van uw hengst bent u bij Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek aan het goede adres. De castratie kan op verschillende wijzen uitgevoerd worden. Denk hierbij aan ‘bedekt’ (over de lies), ‘half-bedekt’, of door middel van laparoscopie. De laatste behandelwijze passen we vaak bij klophengsten toe. Het is soms mogelijk om de castratie van uw hengst op uw locatie uit te voeren, in andere gevallen zullen we adviseren om hem bij ons in de kliniek te opereren.

Voor meer informatie over castraties kunt u contact opnemen met onze praktijk. Er wordt dan uitgebreid advies gegeven over welke wijze van castratie het beste toepasbaar is bij uw hengst.

Arthroscopie

Het verwijderen van OCD’s (fragmenten/chips) uit de gewrichten wordt via arthroscopie gedaan. Dit houdt in dat we met een speciale camera in het gewricht kijken en via een ander kanaal met speciale hulpmiddelen fragmenten kunnen verwijderen. Een arthroscopische operatie is veel minder ingrijpend dan wanneer het gehele gewricht open gemaakt moet worden. Bij een tenoscopie kunnen we met een camera in de peesschede kijken en deze spoelen en behandelen. Een laparoscopie houdt in dat er een kijkoperatie in de buikholte wordt uitgevoerd, en deze aanpak wordt onder andere bij de castratie van een klophengst toegepast.

Deze ingrepen vinden altijd onder algehele narcose plaats.

Veulenoperaties

Een navelbreukoperatie is een veel uitgevoerde handeling bij veulens. Het is van belang niet te lang te wachten bij een navelbreuk; hoe sneller we erbij zijn, hoe minder intensief de operatie voor het veulen is.

Een andere veelvoorkomende operatie is ‘standcorrectie’. Enkele veulens worden geboren met een zeer ongelijke stand van hoeven of benen en dit zal, naarmate het veulen ouder wordt, niet vanzelf verdwijnen. Vandaar dat veel eigenaren ervoor kiezen om het veulen op jonge leeftijd direct een standcorrectie te laten ondergaan om de kans op beenproblemen in de toekomst te minimaliseren.

Bij veulenoperaties worden de merrie en het veulen samen de dag voor de operatie naar de kliniek gebracht. Zodra de operatie is uitgevoerd, neemt één van onze medewerkers contact met u op en wordt het verloop van de operatie en het vervolgtraject besproken.

Tot slot

Ook paarden met grote of slecht genezende wonden kunnen voor operatie worden aangeboden, als ook voor de behandeling van schiefels, fracturen en operaties aan het oog.