Interne geneeskunde

De interne geneeskunde is een breed vakgebied welke gericht is op de inwendige ziektes. Soms heeft een brakende hond of kat met diarree een groter probleem en wanneer uw dier afvalt kan er ook van alles spelen. Na een eerste controle en lichamelijk onderzoek bij uw dier hebben we soms al aanwijzingen waar het probleem vandaan komt, bijvoorbeeld wanneer je een dikte in de buik voelt. Vaker komt het voor dat er geen duidelijke afwijkingen en aanwijzingen uit het eerste onderzoek komen en zal er verder onderzoek gedaan moeten worden. Bij ons in de kliniek hebben we uitgebreide mogelijkheden om verdere onderzoeken te doen aan uw dier om zo tot een diagnose, behandelplan en prognose te komen.

Laboratorium

Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek biedt meerdere mogelijkheden tot bloedonderzoek, alsook urineonderzoek en ontlastingsonderzoek. Veel van deze onderzoeken kunnen we in de praktijk uitvoeren zodat u de uitslag snel te weten komt. Hiermee komen we vaak verder bij het stellen van een diagnose. Denk hierbij aan bijvoorbeeld onderzoek naar de inwendige organen (klinische chemie), de schildklier (T4), het bloedbeeld (hematologie), maar ook bijvoorbeeld een giardia test. Daarnaast kunnen we progesteron bepalen en u zo begeleiden bij het drachtig worden van uw teef. Mochten er andere laboratoriumonderzoeken nodig zijn dan sturen wij het bloed dezelfde dag nog naar een extern laboratorium. Hierdoor kunnen wij u verzekeren van een snelle diagnostiek.

Echografie

Door middel van echografie kunnen we de buikorganen van uw dier goed in beeld brengen. Dat wat je bij bijvoorbeeld een röntgenfoto niet goed kunt beoordelen is bij een echo vaak wel goed zichtbaar. Zo kunnen we met een echo de organen zelf goed in beeld brengen en de structuur hiervan bepalen. Dit is een vaak gebruikt aanvullend onderzoek bij bijvoorbeeld nierproblemen, of langdurige blaasproblemen. De blaaswand en structuur van de nieren kun je goed in beeld brengen, evenals bijvoorbeeld de lever, milt en darmen.
Daarnaast wordt echografie ook gebruikt om de dracht vast te stellen en een schatting van het aantal pups of kittens te geven.

Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s zijn uitermate geschikt om de botten van uw dier vast te leggen, maar ook bij interne problemen kunnen röntgenfoto’s van pas komen. Denk hierbij aan het maken van röntgenfoto’s van de borstkas om het hart en de longen in beeld te brengen. Ook hebben we de mogelijkheid tot het maken van contrastfoto’s van bijvoorbeeld de maag en darmen, maar ook van de blaas. Hiermee kun je ook meer informatie krijgen over het probleem van uw dier.

Scopie

Een scopie wordt ingezet wanneer we onderdelen van het lichaam, op een minimaal invasieve manier, in beeld willen brengen. Een bekend voorbeeld hiervan is laparoscopie, waarbij we de buikholte zullen beoordelen. We kunnen dan van buitenaf met een speciale camera en apparatuur een orgaan of holte bekijken. Een rhinoscopie kunnen we uitvoeren wanneer er langdurige niesklachten zijn bij uw dier of wanneer er de verdenking bestaat dat er iets in de neus zit. We kunnen de neusholte hierbij goed in beoordelen en zo nodig biopten nemen van afwijkend weefsel. Deze techniek kunnen we ook gebruiken om de keelholte, slokdarm en maag te beoordelen.

Bloeddrukmeting

Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek heeft ook de mogelijkheid tot het bepalen van de bloeddruk bij uw hond of kat. Dit is iets wat we voornamelijk bij katten veel uitvoeren, meestal samen met een geriatrisch consult bij katten vanaf 9 jaar oud. Er zijn een aantal problemen waarbij we het zeker zullen adviseren, zoals bij een kat met chronische nierproblemen, suikerziekte of een overactieve schildklier. Deze ziektes kunnen een te hoge bloeddruk veroorzaken. Maar het is ook zinvol wanneer uw kat plots blind is, onverklaarbaar eiwit verliest via de urine of plots hartproblemen of gedragsveranderingen krijgt. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door een te hoge bloeddruk. In beide gevallen is het vaststellen van hypertensie van belang zodat het behandeld kan worden om hiermee de prognose van de kat verbeteren.