Dit kan het verwijderen van bulten/tumoren zijn, maar ook het verwijderen van blaasstenen, pootamputaties, verwijderen van bultjes in een ooglid of het opereren van een entropion of cherry eye. Ook staan wij altijd klaar wanneer het spoedoperaties betreft, zoals een keizersnede, maagtorsie, verwijderen van de milt of het verwijderen van vreemde voorwerpen uit het maagdarmkanaal.
Tijdens de operaties zal het dier over het algemeen onder algehele narcose zijn. Voor we een narcose uitvoeren bij uw hond of kat zullen we het dier eerst nakijken. Er is altijd een risico verbonden aan een operatie en anesthesie, uiteraard doen wij er alles aan om dit risico zo veel mogelijk te beperken. Zo kunnen we verschillende narcosemiddelen en methodes kiezen, afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd of conditie van de patiënt. We kunnen een pre-anesthetisch bloedonderzoek aanbieden om het risico van de narcose beter in te schatten. Bovendien zal een zieke hond of een hond met een hartruis een andere narcose krijgen dan een gezonde hond die voor een standaard operatie komt.
Wij hebben alle bewakingsapparatuur in huis om uw huisdier tijdens de narcose goed in de gaten te houden, waarbij we de ademhaling en hartslag in de gaten kunnen houden en direct bijsturen als het nodig is. Alle patiënten zullen tijdens de operatie zuurstof en zo nodig gasanesthesie toegediend krijgen.
Voor oudere honden en katten geldt dat het risico bij een narcose hoger ligt. Om het risico van de narcose zo goed mogelijk in te schatten, is het mogelijk een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten doen. Als daaruit blijkt dat de lever en nieren goed functioneren, kunnen we de standaard narcose gebruiken. Bij afwijkingen kan in overleg met u gekozen worden voor een aangepaste narcose. We raden aan om een pre-anesthetisch onderzoek te doen bij de hond vanaf een jaar of 8.
Als alles goed verloopt zal uw hond weer snel de oude zijn. Maar soms gebeuren er dingen waardoor u ongerust kunt worden. Wanneer moet u ons raadplegen?
Het is mogelijk om bepaalde operaties laparoscopisch uit te voeren. We zullen dan met behulp van de camera de buikholte en organen beoordelen. Een veel voorkomende ingreep die door twee van onze dierenartsen wordt uitgevoerd is de laparoscopische sterilisatie bij een teef. In plaats van bij de traditionele methode met één snede worden er 3 kleine snedes in de buikwand gemaakt en worden de eierstokken met behulp van de camera en speciale apparatuur verwijderd. Deze operatietechniek verloopt sneller dan de traditionele en we zien dat honden hier sneller van herstellen. Vooral bij middelgrote tot grote honden zullen we deze operatietechniek aanraden.
Wanneer er sprake is van cryptorchidie bij de reu, waarbij een of beide testikels niet ingedaald zijn en zich nog in de buikholte kunnen bevinden, kunnen we deze techniek gebruiken om de testikels op te zoeken en te verwijderen.
Via een cystoscopie kunnen we de blaas beoordelen en zo nodig poliepen of blaasstenen verwijderen en biopten nemen zonder de blaas zelf te openen.
Heeft u vragen over afwijkingen of ingrepen aan uw huisdier, neem dan contact met ons op. In de meeste gevallen kunnen we u helpen. Zo niet, dan zoeken we voor u de juiste specialist die de oplossing kan bieden.