Het plantje op de foto lijkt misschien onschuldig, maar deze jonge esdoorn kan voor veel ellende bij paarden zorgen! Wanneer een paard het opeet kan het atypische myopathie krijgen, een vaak dodelijke spierziekte. Dus let goed op deze zaailingen (net ontkiemde plantjes) wanneer je esdoorns rondom je weiland hebt staan. Het is veiliger om de zaailingen uit de weide te verwijderen.

Gelukkig is niet elk type esdoorn giftig. In dit artikel leer je meer over hoe je atypische myopathie en de giftige esdoornsoorten herkent.

Verschijnselen van atypische myopathie

Atypische myopathie is een heftige spierziekte bij paarden die bladeren, zaden of zaailingen van een esdoorn hebben gegeten. De ziekte lijkt wat op spierbevangenheid (ook wel maandagsziekte of tying up genoemd) en begint met zweten, trillen spierzwakte en stijfheid, maar kan er binnen een aantal uren voor zorgen dat het paard alleen nog maar kan liggen of zelfs overlijdt.

Behandeling van atypische myopathie

Paarden met atypische myopathie hebben snel ondersteunende behandeling nodig, waaronder veel infuus en pijnstillers. Ze mogen niet getransporteerd worden en hebben veel rust nodig. De overlevingskans is met 30% helaas niet erg hoog.

Welke esdoorns zijn giftig?

De Gewone Esdoorn (Acer pseudoplatanus) is voor zover nu bekend de enige esdoornsoort in Nederland die atypische myopathie bij paarden kan veroorzaken. Dit komt omdat de giftige stof hypoglycine A in de bladeren en zaden zit. De Noorse esdoorn, Veldesdoorn en Spaanse Aak zijn dus niet giftig.

De Gewone Esdoorn is te herkennen aan de bladeren en zaden. De bladeren hebben gekartelde randen en de steel kleurt naar het uiteinde roodachtig. De zaden (‘helicoptertjes’) zijn herkenbaar aan de hoek waarmee de twee zaadlobben aan elkaar vastzitten. Deze is ongeveer 90 graden, veel kleiner dan bij de andere esdoornsoorten.

Voorkomen van atypische myopathie

Wanneer er gewone Esdoorns in de buurt van je weiland staan lopen de paarden vooral risico op atypische myopathie in het voor- en najaar. In het najaar wanneer de bladeren en zaden met de wind het weiland in waaien en in het voorjaar door de uitlopende zaden. Verwijder deze dus zoveel mogelijk uit de weide!

Bang dat je een gewone esdoorn in de buurt van je weide hebt? In dit artikel van paardenarts.nl vind je nog meer informatie over hoe je de verschillende esdoornsoorten uit elkaar kunt halen: https://www.paardenarts.nl/kennisbank/welke-esdoorn-is-giftig-voor-paarden-en-hoe-herken-je-de-verschillende-esdoornsoorten/