Vernieuwde versie december 2024
Vuurwerkangst is erg vervelend, voor u en uw dier. Het beste advies is tijdig te beginnen met het trainen om uw dier eraan te laten wennen, zodat de angst voorkomen en ook verminderd kan worden. Dit kunt u thuis alleen doen of eventueel samen met een gedragsspecialist, ook hierover kunnen we u adviseren voor de komende jaren.
Echter, inmiddels is het bijna zover en om ook deze jaarwisseling goed door te komen zullen we hieronder wat extra tips en de medicijnen bespreken.
U kunt er veel zelf aan doen om de jaarwisseling voor het huisdier gemakkelijker te maken. Dit begint al met een goede voorbereiding, en deze maatregelen zijn ook zeer van belang tijdens het gebruik van vuurwerkmedicatie:
- Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
- Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt), bewegingsspelletjes voor katten.
- Sluit gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
- Zet de radio of TV aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).
- Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken.
- Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die u normaliter ’s avonds ook doet.
- Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn.
Training
Zoals eerder gezegd is het tijdig beginnen met trainen om je huisdier te laten wennen aan vuurwerk en vuurwerkgeluiden erg belangrijk. Maar het kan erg lastig zijn om hiermee te beginnen. Maar ook hier geldt, een goede start is een goed begin om vuurwerkangst te voorkomen en tegen te gaan.
Hoe start je met trainen tegen vuurwerkangst?
Wacht tot alles weer rustig is en de stress en verschijnselen van angst bij je huisdier duidelijk verdwenen zijn. Start daarna langzaam met het trainen en het wennen aan (plotselinge) harde geluiden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met speciale cd’s of filmpjes. Bouw het rustig op en begin met een zo laag mogelijk volume, tot er geen stressverschijnselen meer zijn. Als het goed gaat kun je het volume langzaam verhogen. Leid je huisdier af op de momenten dat het geluid afspeelt of geef ze iets lekkers als ze niet goed reageren. Probeer de training goed vol te houden en geduld te hebben. Een juiste training die op tijd is begonnen geeft vaak het beste resultaat.
Wat als trainen niet voldoende is?
Bij milde angsten kiezen we voor Zylkène®, Adaptil® tabletten of verdamper, of eventueel Royal Canin Calm Diet®.. Echter zal elke hond anders kunnen reageren dus het zal soms zoeken zijn naar het juiste middel. Mocht er sprake zijn van heftige angsten zullen we gedragsmedicatie moeten inzetten. Na overleg met de dierenarts zullen we voor uw huisdier het beste medicijn kiezen. Ook bij gebruik van medicatie blijft een vuurwerktraining gedurende de rest van het jaar ontzettend belangrijk!
Medicatie tegen vuurwerkangst
Tessie®
Tessie® is sinds 2024 op de Nederlandse markt verkrijgbaar tegen vuurwerkangst. Het middel remt de schrikreactie en opwinding die op treedt bij het horen van de knallen. Het is beschikbaar als drank die je oraal toedient, het liefst op een lege maag. Het mag maximaal 3x per 24 uur toegediend worden en meerdere dagen opeenvolgend (tot een maximum van 9 dagen). Dit middel is geschikt voor honden boven de 2 kg en is niet geregistreerd voor katten.
Sileo®
Sileo® werkt angstremmend en stressverlagend, met name bij geluidsangsten/vuurwerkangsten. Dit is een pasta/gel, welke op het mondslijmvlies/in de wangzak aangebracht moet worden. De eerste dosis moet gegeven worden wanneer het dier de eerste tekenen van angst vertoont en kan zo nodig na 2 uur herhaald worden. Je mag het maximaal 4x herhalen (5x totaal geven) en hierna mag het dier het 12 uur niet krijgen.
Kijk voor de instructievideo op http://www.sileodog.com/nl
Bij gezonde honden zijn Tessie® of Sileo® meestal de eerste keus medicatie voor vuurwerkangst. Bij katten kunnen we via de wettelijke cascaderegels ook kiezen bij vuurwerkangst.
Pexion®
Pexion® is een anti-epilepticum dat in een andere dosering ook geregistreerd is voor het verminderen van angst en onrust, met name angsten die geassocieerd zijn met harde geluiden. Dit is een tablet welke je 2x daags dient te geven. We adviseren hierbij om 5 dagen van tevoren te starten met het geven van de medicijnen en pas te stoppen na oudjaarsavond. Vaak wordt Pexion® voorgeschreven wanneer Sileo® of Tessie® ongeschikt zijn gebleken voor de patiënt. Deze zullen we voorschrijven wanneer er bij uw dier een probleem is gediagnosticeerd waardoor Sileo ongeschikt gebleken is.
Mochten we deze medicijnen niet aan uw dier kunnen geven, bijvoorbeeld vanwege een onderliggend ziektebeeld, slecht of niet in te geven of slecht te doseren dan kunnen we nog uitwijken naar een tweetal andere medicijnen, namelijk Multipam® of Alprazolam® bij honden. Voor katten is er sinds kort Bonqat® op de markt of kunnen we uitwijken naar Gabapentine®.
Bonqat®
Bonqat® is een smakelijke vloeistof die geregistreerd is voor het verlichten van acute stress en angst die geassocieerd zijn met het vervoeren van de kat en bijvoorbeeld dierenartsbezoeken. Je geeft het eenmaal per dag en het effect kan lang aanhouden. Ook voor vuurwerkangst kan dit helpen bij de kat.
Gabapentine®
Gabapentine® is een humaan geregistreerd medicijn en dit mogen we alleen voorschrijven indien andere middelen niet werkzaam zijn. Het wordt verder voorgeschreven voor zenuwpijn, angst en stress.
Multipam®
Multipam® is een veterinair middel dat gebruikt wordt bij angsten, ter kalmering of bij kramptoestanden. Vanwege het angst remmende effect kan dit ook gebruikt worden tijdens de vuurwerkperiode. Het effect van Multipam® op het individuele dier is echter erg wisselend; het kan het gewenste effect hebben, maar ook kan het dier er onrustig van worden of juist erg slaperig. Multipam® mag je eenmalig toedienen op oudejaarsdag en de werkingsduur is onbekend/varieert per dier.
Alprazolam®
Alprazolam® is een humaan medicijn en mogen we dus alleen bij uitzonderingen gebruiken bij dieren. Het remt prikkels in de hersenen, waardoor een gevoel van angst en spanning verminderd wordt. Dit middel mogen we pas geven wanneer de andere middelen onvoldoende effect blijken te hebben, of wanneer uw dier een ziektebeeld heeft waardoor de eerder genoemde medicijnen ongeschikt blijken. Het behandelschema van dit medicijn is afhankelijk van uw dier, en hoe angstig deze is; of alleen op Oudejaarsdag, of we starten en dag van tevoren en gaan tot nieuwjaarsdag door.
Het moge duidelijk zijn dat aan alle medicijnen voor- en nadelen kleven en dat het beste middel per dier zal verschillen. Dus, mocht u graag advies willen over vuurwerkangst en vraagt u zich af óf uw dier medicatie nodig heeft en welke medicatie het meest geschikt is, neem dan vooral contact op met onze dierenartsen, zodat we voor uw dier het beste plan kunnen maken.