Ga je op vakantie naar binnen- of buitenland dan rijst gauw de vraag wat er met de hond of kat moet gebeuren. Gaat deze mee op reis, of is het fijner voor het dier om een oppas of pension te regelen. In beide gevallen zullen er voorbereidingen getroffen moeten worden.  

Dier gaat niet mee op reis

Blijft het dier thuis is het belangrijk om een oppas of een pension in te schakelen voor de zorg van je huisdier. Soms kan er een kennis voor je hond of kat zorgen, maar een pension is ook een goede optie. Voordat je hond of kat naar het pension gaat zijn er een aantal zaken die geregeld moeten zijn; het dier moet tijdig de juiste vaccinaties hebben gehad en het is belangrijk om een juiste preventie tegen parasieten te geven. Controleer altijd bij het pension welke vaccinaties verplicht zijn, soms is dit meer dan de standaardvaccinatie die uw hond of kat jaarlijks krijgt.

Mocht je dier onverhoopt zoek raken tijdens de vakantie, dan is het heel fijn dat het dier gechipt is en dat deze op de juiste manier geregistreerd is. Voor honden is het hebben van een geregistreerde chip verplicht. Je kunt dit zelf hier controleren.

Dier gaat mee op reis

Mocht je besluiten je hond of kat mee te nemen naar het buitenland wees er dan bewust van dat er extra dingen geregeld moeten worden. Naast het verplichte Europese paspoort, geregistreerde chip en basisvaccinaties dient je hond of kat minimaal 3 weken voor vertrek tegen rabiës (hondsdolheid) geënt te zijn. Dit is verplicht zodra je de grens over gaat, dus ook wanneer de reis naar België of Duitsland gaat.


Wagenziekte kan ook voorkomen bij je huisdier. Dit zal zich voornamelijk uiten door kwijlen en mogelijk braken en onrust. Zorg ervoor dat je dier vast went aan het autorijden door te trainen en vaak kleine stukjes te rijden, voor je een grote afstand aflegt. Zorg er daarnaast voor dat je auto koel is, je dier een uur voor vertrek niet gegeten heeft en je voldoende pauzes inplant.

Mocht dit geen effect hebben zijn er ook medicijnen die je kunt geven tegen wagenziekte. Neem hiervoor contact op met ons.
Het geven van rustgevende middelen raden wij ten zeerste af, vanwege de mogelijke bloeddruk- en temperatuurdaling die deze middelen teweeg brengen.

Reisziektes

In het buitenland komen er ziektes voor die in Nederland (nog) niet voorkomen. Preventie tegen deze ‘reisziekten’ is daarom essentieel. Tegen welke reisziektes je je dier dient te beschermen verschilt per vakantiebestemming. De meest voorkomende ziekten zullen wij hieronder kort toelichten en worden voornamelijk overgedragen via teken of muggen/zandvliegen.

Babesia komt in Europa alleen voor bij honden. Het is een parasiet die de rode bloedcellen aanvalt/vernietigd en wordt overgedragen door middel van teken. Je hond kan deze parasiet oplopen in Zuid-Europa. Het duurt vaak even voordat de symptomen zich gaan tonen (10-20 dagen) en de verschijnselen zijn vaag. De hond is wat slomer, wil minder graag eten en heeft vaak koorts.

Erlichia wordt veroorzaakt door een parasiet die ook wordt overgedragen via teken. Deze parasiet komt voornamelijk voor rond het Middellandse Zeegebied en op de Antillen. Er zijn twee vormen van deze ziekte te onderscheiden; een acute variant en een chronische variant. In de acute fase ziet u dat uw hond niet lekker in zijn vel zit, koorts heeft en minder wil eten. Wanneer dit niet wordt opgemerkt kan deze ziekte jaren na de tekenbeet alsnog problemen opleveren. Ook dan zien wij een hond met een matige eetlust, vermageren en soms koorts. Het geeft een vaag ziektebeeld.

Leishmania wordt overgebracht door zandvliegen, welke met name rond de schemering actief is. Vaak wordt deze ziekte opgelopen rond het Middellandse Zeegebied. Na besmetting duurt het vaak jaren voor de dieren ziek worden. Bij Leishmaniose zien we vooral een hond die vermagerd en huidklachten krijgt. Leishmaniose is goed te behandelen, maar niet te genezen. Preventie is ook hierbij dus zeer belangrijk.


Verspreiding Leishmania binnen Europa (bron ESCAPP)

Hartwormen worden overgedragen via verschillende soorten geïnfecteerde muggen. Na 6 maanden zal de hond hartproblemen ontwikkelen. Je dier zal gaan hoesten, een verminderd uithoudingsvermogen hebben en afvallen. Bij een heftige infectie kan er hartfalen en zelfs sterfte optreden. Ter preventie is, naast een middel tegen muggen, een juiste ontworming van belang.

De preventie van deze ziektes is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je dier tijdens je vakantie beschermd is tegen teken en zandvliegen, evenals een goede ontworming krijgt vanwege hartworm en de vossenlintworm. Het is raadzaam om, naast de preventie tegen zandvliegen gedurende de schemer uw dier zo veel mogelijk binnen te houden en om stilstaand water te vermijden. Controleer uw dier dagelijks op teken (ook wanneer u hem/haar behandeld heeft met een tekenmiddel). Verwijder teken zo snel mogelijk.

Wil je weten wat je het beste kunt doen om je hond of kat veilig mee op reis te nemen, neem dan vooral contact op! Of kijk op de site van LICG of ESCAPP voor meer informatie!
Twijfelt u over de gezondheid van uw dier bij thuiskomst? Dan kunt u altijd een afspraak bij ons maken om het dier na te laten kijken.