De hogere temperaturen dienen zich weer aan, heerlijk toch? Vergeet niet dat onze huisdieren minder goed tegen de warmte kunnen dan wij! Dit is toch iets waar we rekening mee moeten houden.  Daarom geven we jullie hier per diersoort wat extra tips!


Honden:

Honden hebben geen zweetklieren en kunnen hun warmte alleen kwijt raken door te hijgen. Ze kunnen een klein beetje zweten via hun voetzooltjes. Pas op voor oververhitting! Let voor je hond dus op de volgende punten:

 • Laat je hond NOOIT achter in een dichte auto of tent! De temperaturen lopen in de auto snel op!
Afbeelding met hond

Automatisch gegenereerde beschrijving
 • Zorg dat er altijd een plekje in de schaduw is
 • Zorg ervoor dat er vers drinkwater te vinden is voor je hond en ververs dit ook regelmatig.
 • De temperatuur van het asfalt stijgt snel en de voetzooltjes van je hond zijn erg gevoelig! Denk er dus om dat je tijdens de warme dagen geen lange wandelingen over de weg maakt met je hond of een stuk met hem gaat fietsen! De voetzooltjes kunnen zo snel verbranden en dit is extreem pijnlijk. Plan de langere wandelingen ’s ochtends vroeg of laat in de avond.
 • Mocht je hond van zwemmen houden is dit een prima methode om af te koelen! Let wel op de kwaliteit van het water: bij warmte kan het van mindere kwaliteit zijn (denk aan blauwalg).
 • Er zijn verschillende koelproducten in de handel voor je hond, denk hierbij aan bandana’s of kleedjes, welke door ze nat te maken lang koelte af geven.
 • Pas vooral op met brachycephale rassen, deze honden hebben vaak al wat moeite met ademhalen en dit zal met hogere temperaturen nog meer versterkt worden! Hou ze dus rustig en in een koele ruimte of in de schaduw om oververhitting te voorkomen!

Toch kan er in het ongunstige geval sprake zijn van oververhitting bij de hond. Dit kan een levensbedreigende situatie worden, waarbij snel gehandeld moet worden. Door te hoge temperaturen in het lichaam kan er orgaanfalen optreden! Waar herken je het aan:

 • Rode slijmvliezen
 • Hijgen/zware ademhaling
 • Sloomheid welke verergert
 • Afwezigheid

Neem in deze gevallen direct contact op met je dierenarts!

Katten:

Ook katten kunnen hun warmte niet kwijt door te zweten en hijgen zul je ze ook zelden zien doen. Over het algemeen zijn ze redelijk goed in zelf hun rust vinden en een plekje zoeken waar ze geen last hebben van de warmte. Let daarom voornamelijk op dat ze ook die mogelijkheid hebben!

 • Laat ze niet achter in een dichte auto en wees bedacht op oververhitting tijdens de reis
 • Let erop dat ze voldoende mogelijkheden hebben om zich terug te trekken in het huis of een plekje in de schaduw op te zoeken
 • Zorg voor voldoende vers drinkwater en ververs dit regelmatig
 • Let met name bij witte katten op de mogelijkheid tot verbranden en bescherm ze zo nodig met veilige zonnebrandcrème.

Konijnen en andere knaagdieren:

Wist je dat konijnen het al gauw te warm hebben? Boven de 24 graden zouden ze zich het liefst al terugtrekken in hun hol. In de situatie thuis kan dit vaak niet, daarom volgen hier wat tips.

 • Probeer stress te voorkomen.
 • Zorg voor een schaduwplek. Plaats een parasol boven het hok of ren.
 • Zet indien mogelijk het konijnenhok  binnen.
 • Ververs meerdere keren per dag het water en laat geen groenvoer in het hok liggen
 • Zorg zo nodig voor koelelementen; leg flessen water in de vriezer en plaats deze omhuld door een handdoek in het hok.

Hygiëne
Zorg iedere dag voor een schoon hok en plaats indien mogelijk een hor/gaas voor het hok. Met dit warme weer zijn vliegen actief en gaan deze al gauw eitjes leggen in de vacht van het konijn. Zodra deze uitkomen ontstaan er maden. De maden eten zich een weg door de huid en veroorzaken veel schade en pijn. Het konijn kan eraan overlijden als dit te laat ontdekt wordt. Controleer je konijn met dit weer daarom dagelijks. Of gebruik een No-Myiasis spray ter preventie.

Noodsituaties
Vermoed je dat je konijn het echt veel te warm heeft?Is hij slap of sloom? Wil hij niet eten, ligt hij languit of hijgt het konijn? Of ziet u maden? Dit is een reden om meteen contact op te nemen met de kliniek!

Paarden:

Paarden kunnen in tegenstelling tot onze huisdieren wel zweten en kunnen redelijk goed met de warmte omgaan. Maar ook voor hen kunnen de hogere temperaturen voor problemen zorgen. Daarom volgen hier enkele tips:

 • Pas je weideschema aan. Zet het paard niet overdag in de volle zon in de wei, maar bijvoorbeeld ’s nachts of ’s ochtends vroeg.
 • Zorg voor een schaduwplek zodat het paard zich terug kan trekken
 • Onbeperkte toegang tot vers, schoon en koel water is noodzaak. Zorg voor waterbak met voldoende omvang, in een kleine bak wordt het water snel warm.
 • Werk rustiger dan normaal; het is voor ons maar ook zeker voor het paard niet prettig om zware arbeid te leveren bij hogere temperaturen. Als je niet op het absolute topniveau rijdt, neem het werk dan terug of verdeel het over twee korte sessies in de ochtend en de avond als de temperaturen wat zijn gedaald. Tip: haal na het rijden zo snel mogelijk alles van je paard af (zadel, evt. peesbeschermers etc.), zodat de warmte weg kan.
 • Lekker afkoelen met water. Net als dat wij met warm weer graag afkoelen in het water, is dat voor paarden ook fijn. Even lekker afspuiten na het rijden of tussen de weidegang door zal voor de nodige verkoeling zorgen. Begin wel altijd met afspuiten bij de benen en werk van daaruit naar boven om je paard niet te laten schrikken en hem de kans te geven om aan het water te wennen.
 • Voorkom dat je paard verbrandt door de zon. Een vliegendeken is heel fijn voor paarden als het warm is. Het geeft een soort ‘schaduweffect’ en het reflecteert de zon, waardoor het wat koeler is. Het werkt dus niet alleen tegen vliegen, maar ook tegen verbranden. Een lichte neus en andere haarloze plaatsen kun je insmeren met sunblock.
 • Scheer paarden met een extreem dikke vacht. Paarden met PPID (Cushing) of pony’s met een lange vacht kunnen zichzelf veel beter koelen als je ze een handje helpt door de dikke vacht eraf te scheren.
 • Ga niet onnodig met je trailer op pad; in de trailer is er weinig luchtcirculatie en zal je paard het gauw te warm krijgen! Boven temperaturen van 35 graden is het verboden om je paard te vervoeren (tenzij in geval van spoed naar een kliniek)
 • Kijk voor meer informatie, ook over bijvoorbeeld wedstrijden op https://www.knhs.nl/nieuws/2020/5-tips-om-de-hitte-te-doorstaan-met-je-paard/