Het is februari. Vuurwerk wordt over 10 maanden pas weer afgestoken. Waarom dan nu een berichtje over vuurwerk? Om dezelfde reden dat de sportschool vanaf januari ook weer een stuk drukker is: wanneer je op tijd begint met trainen, ben je goed voorbereid op het moment dat het nodig is!

Helaas lukt het niet altijd om op tijd te zijn of om het gewenste effect te krijgen, hoe goed de intentie ook is. Vuurwerkmedicatie kan dan verlichting geven. Afgelopen twee weken is er contact geweest over de ervaring met de vuurwerkmedicatie van afgelopen oud en nieuw. Hieruit is gebleken dat, net als training, het op tijd starten van vuurwerkmedicatie nodig is om een goed effect te krijgen.

Bij medicatie is er variatie van effectiviteit tussen honden; wat voor de ene hond goed werkt helpt helaas voor de andere hond niet altijd even goed. Wij willen jullie adviseren om alvast te beginnen met het trainen tegen de angst, zodat komende jaarwisseling voor hond en eigenaar fijn en minder stressvol verloopt. Dit kun je zelf thuis doen of, in extreme gevallen, met de hulp van een hondenschool of gedragstherapeut.

Training vuurwerk

Het lijkt overdreven om voor iets als vuurwerk, wat maar eenmaal per jaar afgestoken wordt, een training te gaan volgen. De angst van de hond voor vuurwerk zou kunnen leiden tot angst voor hardere geluiden in het dagelijkse leven. Het advies is dus om de hond te trainen minder te reageren op bepaalde geluiden. Training kan thuis of in samenwerking met een gedragstherapeut. Iedere hond is immers anders en heeft ook andere begeleiding en trainingsmethode nodig.

Het doel van de training is dat je hond leert dat vuurwerk niet eng is. Dit doe je door je hond te laten wennen aan de geluiden, terwijl je ondertussen voor afleiding zorgt. Er zijn cd’s/dvd’s beschikbaar met vuurwerkgeluiden (klik hier voor de CD Sounds Scary) die gebruikt kunnen worden tijdens de training. De bedoeling is dat het volume langzaam opgebouwd wordt tijdens afleiding, bijvoorbeeld met de bal spelen, waardoor je hond leert de geluiden te negeren. Wacht met het ophogen van het volume tot je hond niet meer reageert. Als je het idee hebt dat de hond angstig reageert, dan ga je te snel en moet je een stapje terug gaan in volume.

Het totale proces kan wel weken tot maanden duren, afhankelijk van hoe angstig de hond is. Soms kan het nodig zijn om medicatie te geven tijdens het trainen, maar mocht dit het geval zijn dan raden we je ten zeerste aan om dit met een gedragsspecialist op te pakken!

Vuurwerk is meer dan alleen knallen, het zijn ook lichtflitsen en kruitgeuren. Train daarom zowel binnen als buiten, mogelijks ook met lichteffecten, met je hond. Iedere hond is ook hierin verschillend, waardoor een gedragstherapeut om hulp vragen zeker aan te raden is.

Veel hondenscholen geven ook vuurwerktraining. Let daarbij wel op wie deze trainingen begeleidt en hoe groot de groepen zijn. Om de juiste begeleiding te bieden is het van belang dat degene die de cursus geeft ook gedragstherapeut/specialist is. Het is van belang dat er voldoende individuele aandacht is voor elke hond.

Medicatie bij vuurwerkangst

Er zijn op dit moment twee producten verkrijgbaar die geregistreerd zijn voor het gebruik bij vuurwerkangst: Sileo en Pexion.

Sileo

Sileo is een gel die op het tandvlees gesmeerd moet worden, waarbij de hoeveelheid gel afhankelijk is van het gewicht van de hond. Over het algemeen reageren honden hier snel en goed op. Een enkeling heeft geen goed effect gezien bij het geven van Sileo. Bijwerkingen zijn minimaal gerapporteerd. Meestal bleke slijmvliezen en een enkeling was wankel en wat gedesoriënteerd. Sileo werkt goed voor honden die tot aan oud en nieuw redelijk angstvrij zijn en op oud en nieuw zelf wat angstremming nodig hebben.

Pexion

Pexion zijn tabletten die twee keer per dag ingegeven moeten worden, waarbij de grootte afhankelijk is van het gewicht. De meeste honden die goed hebben gereageerd hebben sinds kerst een onderhoudsdosering van Pexion gekregen en een dubbele dosering op oudejaarsdag. Een enkeling reageerde goed op Pexion bij een eerste dosering op oudejaarsdag zelf. De gemelde bijwerkingen waren vooral in de vorm van slapheid in de poten en lichtelijke problemen met oriëntatie. Sommige kregen last van onverzadigbare trek in voedsel. Slechts 1 hond kreeg al Pexion als medicatie tegen epilepsie. Deze hond kreeg op oudejaarsdag een dubbele dosis, waardoor hij veel rustiger was dan vorig jaar. Aangezien dit om 1 hond ging, is hier geen conclusie aan te verbinden.

Pexion is dus goed te gebruiken, mits tijdig begonnen wordt, voor honden die verder voor oud en nieuw al veel last hebben van angst.

Een klein aantal honden reageerde niet goed op zowel Pexion als Sileo. Deze kregen alprazolam voorgeschreven. Helaas heeft dit middel slechts bij een enkeling een goed effect gehad en is daardoor dus niet aangeraden als goed alternatief bij honden die angstig blijven ondanks Sileo of Pexion.