Wat is een slokdarmverstopping?

De slokdarm is een smalle “buis” van spieren die van de keel naar de maag loopt. Tijdens het eten wordt het voedsel door middel van het samentrekken van de spieren in de slokdarm naar de maag verplaatst. Op het moment dat er voedsel vastloopt in de slokdarm en een blokkade veroorzaakt, dan is er sprake van een slokdarmverstopping.

Verschijnselen slokdarmverstopping

Het eerste wat je meestal ziet is dat het paard (abrupt) stopt met eten. Hij maakt kokhalsbewegingen en strekt de hals. Het voedsel, speeksel en water dat niet meer naar de maag kan, zal terugstromen naar de keel en via de mond en neus eruit komen. Het paard gaat kwijlen en speekselen en er komt slijm met voedselresten uit de neus. Vaak gaat dit gepaard met zweten en onrust. Soms is er aan de linkerzijde van de hals een dikte voelbaar of gaat het paard hoesten.

Oorzaken van een slokdarmverstopping

 • Gulzig eten (slecht gekauwd voedsel)
 • Voer dat sterk opzwelt met speeksel, zoals droge bietenpulp
 • Eten terwijl de sedatie nog niet (geheel) uitgewerkt is
 • Gebitsproblemen (slecht gekauwd voedsel)
 • Afwijkingen in en rond de slokdarm
 • Eten van vreemde voorwerpen

Wat moet ik doen?

De meeste slokdarmverstoppingen lossen zichzelf op. Haal het eten uit de stal, blijf rustig en geef het paard rust en ruimte.

Indien de verstopping langer dan 20 minuten aanhoudt of het paard gaat hoesten en/of wordt benauwd, dan is het verstandig om de dierenarts te bellen. De dierenarts zal het paard dan medicijnen geven om de slokdarm te laten ontspannen en indien nodig met een sonde en water de verstopping losweken. Als het teruggelopen voer/speeksel in de luchtwegen terecht is gekomen zal het paard veel gaan hoesten en kan het zelfs een longontsteking krijgen. In dit geval zal de dierenarts ervoor kiezen om het paard antibiotica voor te schrijven.

De verstopping is eruit, wat nu?

De slokdarm is heel gevoelig voor ontsteking. Het toedienen van een pijnstiller en ontstekingsremmer is dan ook geïndiceerd. Afhankelijk van de ernst van de slokdarmverstopping zal het paard enige tijd geen eten mogen om de slokdarm tot rust te laten komen. Daarna mag het paard gedurende een bepaalde periode geen droog/hard voer en/of een grote hoeveelheid voer in één keer opnemen.

Om complicaties zoals een longontsteking in een vroeg stadium te ontdekken is het verstandig het paard nog 2-3 dagen 2x daags te temperaturen.

Hoe kan ik het voorkomen?

 • Voor de gulzige eters is het belangrijk om ze rustig te laten eten, dit kan bijvoorbeeld met behulp van een slowfeeder of het aanbieden van kleine beetjes voer gedurende de hele dag;
 • Voer dat geweekt moet worden, voldoende lang laten weken;
 • Paard niet laten eten tot de sedatie geheel is uitgewerkt;
 • Jaarlijks het gebit laten controleren op problemen tijdig te kunnen verhelpen;
 • Indien het paard vaker last heeft van een slokdarmverstopping is het aan te raden om een scopie van de slokdarm te maken. Hierbij wordt een camera in de slokdarm gebracht en is het mogelijk om een beeld te krijgen van de slokdarm, de spiercontracties van de slokdarm en (aangeboren) eventuele afwijkingen aan de slokdarm.