Eindelijk daar is die heerlijke zon weer… Het wordt lente! Tijd voor de bloemetjes en bijtjes maar helaas ook voor de kriebelbeestjes. En laten een aantal van die beestjes nou net gek zijn op onze huisdieren. De meest voorkomende parasieten bij onze dieren zijn de vlo en de teek, naast bijvoorbeeld luizen en mijten. Maar wat doen deze beestjes nou eigenlijk en kunnen ze kwaad? Wat kun je er tegen doen? Lees het hieronder!

Vlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die in de vacht van uw huisdier gaan zitten. Vaak zijn er meer vlooien dan je denkt, omdat ook een groot deel van de vlooien zich niet op je huisdier bevindt.

Vlooien kunnen allerlei problemen veroorzaken, ze geven huidirritatie en kunnen lintwormen overbrengen. Bij een hele heftige plaag zouden ze ook bloedarmoede kunnen veroorzaken. Wanneer een vlo op uw dier zit zullen ze bijten om bloed te kunnen zuigen. Deze beten veroorzaken heftige jeuk waardoor uw dier zich zal gaan krabben, soms tot bloedens toe. Dit kan huidproblemen geven. Daarnaast zijn er ook nog dieren die een allergische reactie kunnen krijgen van het vlooienspeeksel, één beet kan dan al een hele heftige reactie veroorzaken!

Naast de vlooienbeten kunnen vlooien ook lintworm overbrengen. Vlooien dragen vaak eitjes van de lintworm bij zich en wanneer uw huisdier deze op eet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan.

Zie je een vlo? Dan zijn er vast meer! Zo ongeveer 5% van de vlooien die er zijn zie je echt. Een cyclus van de vlo duurt onder goede omstandigheden ongeveer 3 weken en ze leggen per keer maar liefst honderden eitjes. Mocht je een besmetting hebben duurt het ook vaak dus een langere periode om er echt goed vanaf te komen.

Ons advies is dus: houd je huisdier en huis vlo vrij en vergeet niet dat vlooien er het hele jaar door zijn. Binnen bij de warme kachel kunnen ze ook prima vertoeven.

Teken

Teken zijn klein maar kunnen een grote invloed hebben op de gezondheid van uw huisdier. Een tekenbeet kan irriteren maar het gevaarlijke ervan is dat teken allerlei ziektes met zich mee kunnen brengen!

Teken komen in heel Nederland voor en leven in de bossen, duinen en weilanden, maar ook gewoon in de tuin. Het hoge gras of tussen de dorre bladeren vinden ze heerlijke plekken. Teken worden actief als de buiten temperatuur boven de 7 graden komt. Ze hechten zich vast aan hun gastheer, zuigen zich vol, laten weer los, zoeken een nieuwe gastheer en dat tot ze hun cyclus doorlopen hebben en leggen dan eitjes. Tijdens het zuigen van bloed kan een teek ziektes overbrengen. Dit gebeurt over het algemeen pas na 24 uur. Het is dus van belang om zo snel mogelijk de teek te verwijderen. Bij gebruik van een anti teken middel kan het soms nog wel zijn dat uw huisdier een teek krijgt maar het middel dood de teek vaak binnen 12 uur waardoor er een erg kleine kans is dat de teek een ziekte over brengt.

Veel voorkomende ziektes zijn:
– Babesiose
– Anaplasmose
– Lyme
– Ehrlichiose (komt niet in Nederland voor)

Elk van deze ziektes hebben hun eigen symptomen, dus heeft uw huisdier een teek gehad en wordt hij ziek of vertoont hij ander gedrag neem dan contact op! Maar zorg bovenal voor een goede tekenpreventie.