Veranderingen per 1 november 2021 voor de chip- en registratieplicht van honden

Vanaf 1 november worden de regels omtrent het identificeren en registreren van honden in Nederland aangescherpt voor een betere controle op hondenhandel. Het chippen en registreren van honden is sinds 2013 al verplicht, een Europees paspoort was dat nog niet. In het huidig beleid moeten fokkers de pups laten chippen binnen 7 weken na de geboorte en worden de pups geregistreerd. Een Europees paspoort is alleen verplicht wanneer het dier de grens over gaat. Vanaf vandaag worden deze regels aangepast naar de volgende:  

Voor fokkers/importeurs

Een fokker, maar ook een particulier met een gelegenheidsnestje, of importeur moet zich straks registreren bij de RVO (klik hier). Door de registratie krijgt u een Uniek BedrijfsNummer (UBN), welke nodig is voor het registreren van de chips en de paspoorten. Zonder dit nummer mag een chipper of dierenarts uw dier niet chippen en registreren.

  • De fokker dient een geboorteregistratie van de pup te doen in een daarvoor aangewezen portaal, waarbij, naast het UBN, ook chipnummer van moederdier doorgegeven moet worden.
  • Binnen 7 weken na de geboorte dienen de pups gechipt te worden door een erkende chipper of dierenarts.
  • Het Europees paspoort wordt verplicht voor alle nieuwe pups.
  • De dierenarts moet de chipnummers en paspoortnummers (gekoppeld aan het chipnummer) registreren in een van de aangewezen portalen.
  • Als importeur laat u de dierenarts de import-, chip- en paspoortregistratie doen, binnen 2 weken na aankomst in Nederland. Dit kan alleen door een dierenarts uitgevoerd worden en dient te worden gecombineerd met een klinisch onderzoek van het dier
  • Wanneer het dier geen Europees paspoort heeft (komend uit een ‘derde’ land) dan geeft de dierenarts een Europees paspoort af, na het zien en beoordelen van een gezondheidsverklaring.
  • Wanneer het dier geen chip of Europees paspoort heeft mag de dierenarts deze alleen chippen wanneer de houder/eigenaar van het dier een UBN heeft aangevraagd!

Alle nieuw geregistreerde honden in Nederland krijgen verplicht een EU-dierenpaspoort. Ook als je hond dus niet mee de grens over gaat. De verplichting van een EU-dierenpaspoort geldt voor alle honden die vanaf 1 november 2021 naar een nieuwe eigenaar gaan. Dit geldt dus voor pups, maar ook voor volwassen honden die van eigenaar wisselen.

Voor eigenaren

Let erop dat, wanneer u een nieuwe hond koopt, deze een chip, registratie en Europees paspoort heeft!
Wanneer u de hond in huis heeft kunt u zelf bij een van de aangewezen portalen de hond aanmelden op uw gegevens en uw gegevens wijzingen wanneer nodig. Denk hierbij aan adres- of gegevenswijzigingen, maar ook overlijden, export of vermissing van het dier.

Wat zijn de aangewezen portalen? Hier kunt u uw hond (en andere dieren) registreren, maar alleen voor honden is dit nog verplicht. De gegevens vanuit de portalen worden opgeslagen in een databank. Dit kan bijvoorbeeld bij de volgende portalen:

Voor meer informatie over het houden, chippen en registreren van huisdieren kunt u terecht bij  

https://www.licg.nl/nieuws/veranderingen-chippen-en-registreren-van-honden/ of www.rvo.nl/hond-kopen