Eindelijk is het weer eens zover, koning winter is gearriveerd en we hebben flink wat sneeuw!

Ontzettend mooi en leuk om in te wandelen, maar ook ontzettend koud. Voor ons en voor onze beestjes. Daarom willen we jullie toch graag wat tips meegeven om deze periode zo leuk mogelijk door te komen!

Honden

Veel honden vinden sneeuw erg leuk en vermaken zich er meestal prima mee. Wel zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

 • Door te bewegen houden ze zichzelf wel warm terwijl ze buiten zijn. Dieren met een korte vacht of oudere hondjes moet je soms wat beter warmhouden buiten.
 • Pas op met het teveel eten van sneeuw. Dit kan maag-/darmklachten geven. Daarnaast kan er ook nog pekel bij zitten, wat tot een levensbedreigende zoutvergiftiging kan leiden bij je dier. Voorkom ook dat je hond buiten teveel aan z’n voeten gaat likken voor dezelfde reden.
 • Pekel kan ook irritatie geven aan voetzooltjes en tussen de tenen. Maak na de wandeling de voetzolen en tussen de tenen goed sneeuw- en pekelvrij door ze met lauwwarm water af te spoelen.
 • Pas op met ijs, dit kan voor een hond lastig te onderscheiden zijn. Naast dat dit glad is en dus voor blessures kan zorgen door uitglijden, kan het ijs ook te zwak zijn waardoor je hond er door heen kan zakken.
 • Ook ruitersproeierantivries is giftig voor onze huisdieren. Symptomen kunnen zijn sloomheid, veel drinken/plassen en een dronkemansgang. Bel zodra je hond hiermee in aanraking is gekomen je dierenarts.

Katten

Katten zullen over het algemeen wat meer binnen blijven in deze koude dagen en zich bij de kachel verschuilen. Over het algemeen gelden de adviezen voor de honden ook, maar zijn er een paar extra tips te benoemen:

 • Controleer voor vertrek of het starten van de auto altijd of er niet een kat onder je motorkap is gekropen. Dit kun je doen door er even op te kloppen. Dit kan een lekker warme slaapplaats zijn voor de kat en zeker in de winter zijn ze creatief.
 • Tijdens de wintermaanden zijn katten vaak meer binnen dan tijdens de rest van het jaar. Controleer daarom geregeld de kattenbak.
 • Als het vriest zijn ook de drink gelegenheden buiten voor de kat bevroren. Zorg ervoor dat u binnen voldoende vers drinkwater heeft staan.

Konijnen – Knaagdieren

Konijnen die buiten zitten zijn over het algemeen goed bestand tegen de kou, omdat ze een goede wintervacht hebben kunnen ontwikkelen. Konijnen die binnen zitten zullen er sowieso minder last van hebben dus gelden deze tips voornamelijk voor buitenkonijnen.

 • Geef bij kou konijnen extra stro om in te nestelen.
 • Ververs het drinkwater regelmatig, zodat het niet bevriest.
 • Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Zorg ook voor een schuilhokje in het konijnenhok.
 • Neem buitenkonijnen ’s winters niet mee naar binnen; konijnen kunnen namelijk slecht tegen deze plotselinge temperatuurwisselingen

Paarden

Ook paarden zullen van sneeuw genieten en vaak als een veulentje door de wei gaan. En hier zit het gevaar in, omdat de grond ongelijk kan opvriezen en hierdoor is het risico op verstappen groot.

 • Wees erop bedacht dat een paard met ijzers op sneeuw sneller uitglijdt dan een paard zonder ijzers. Daarnaast kunnen er zich ijsklompen vormen aan de hoeven, met het risico tot uitglijden en peesblessures. Denk dus goed na of je je paard wel buiten wilt zetten bij hevige sneeuwval.
 • Pas op voor ongelijke ondergronden met het risico op verstappen. Zorg daarnaast voor een veilige weg naar de wei of de paddock.
 • Zorg voor voldoende drinkwater en zorg ervoor dat in de bakken buiten het ijs eruit gebroken wordt. Zorg daarnaast voor voldoende ruwvoer om verveling vanwege beperkte beweging tegen te gaan, en mogelijk is wat minder krachtvoer ook een goede aanvulling als ze minder beweging krijgen door het winterse weer.

Maar bovenal; probeer zo veilig mogelijk met je dier van het winterse weer te genieten!