Ineens worden we er weer voor gewaarschuwd, plotseling ernstig zieke katten door een infectie met feline panleukopenie-virus; oftewel kattenziekte. Dierenartsen in de omgeving van Harderwijk en Ermelo waarschuwen hiervoor nadat er in het asiel in de buurt een uitbraak lijkt te zijn geweest. Kattenziekte is een virus wat af en toe weer op kan laaien binnen de kattenpopulatie, recent zijn er uitbraken geweest rond Deventer en in de regio Amsterdam, en nu dus rond Harderwijk.

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het Feline Panleukopenie virus. Dit virus infecteert katten, maar ook wasberen en vossen. Het is een zeer resistent virus dat maanden in de omgeving kan overleven en ongevoelig is voor veel desinfectiemiddelen. Daarnaast leidt het tot veel sterfgevallen onder katten. Zieke dieren scheiden het virus uit via de ontlasting. Door contact met iets waar het virus op uitgescheiden is kan een kat zich besmetten. Het is ook mogelijk dat dit dus op een schoen of op kleding terecht komt, zonder dat je het merkt en zo kun je ook binnenkatten besmetten.

Verschijnselen:

Het Feline Panleukopenie virus kan katten van alle leeftijden infecteren, maar kittens en ongevaccineerde katten hebben een groter risico. In kittens sterven meer dan 90% van de ziektegevallen. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van mild tot ernstig en verschilt per kat. Het virus kan meerdere type cellen infecteren, maar de verschijnselen die we het meeste zien zijn

  • Koorts
  • Diarree
  • Braken
  • Uitdroging
  • Abortus bij zwangere katten
  • Neurologische klachten bij kittens
  • Sterfte

Het virus valt ook de witte bloedcellen van de kat aan, waardoor deze vatbaarder wordt voor andere ziekteverwekkers.

Behandeling:

We kunnen een kat met kattenziekte behandelen, maar we kunnen het virus zelf niet bestrijden. De kat moet het virus zelf overwinnen, maar met behandeling geven we de kat de beste kans. We De behandeling van de geïnfecteerde kat is dus vooral gericht op het wegnemen van de symptomen en ervoor te zorgen dat het dier blijft eten en niet uitdroogt. De kans op herstel is afhankelijk van de ernst van de klachten en de conditie van de kat.

Preventie:

Je kunt je kat tegen een besmetting met kattenziekte beschermen door ervoor te zorgen dat de kat goed gevaccineerd is. Tegen kattenziekte wordt, na de basis- & kittenvaccinaties elke 3 jaar gevaccineerd. Vaccinatie beschermt je kat tegen het virus en ook binnenkatten dienen gevaccineerd te worden.
Check dus vooral de vaccinatiestatus van je kat en zorg dat deze up to date blijft, om te zorgen dat je kat beschermd blijft.