Vuurwerkangst is erg vervelend, voor u en uw dier. Het beste advies wat we u kunnen geven is tijdig beginnen met het trainen om uw dier eraan te laten wennen, zodat de angst ook verminderd kan worden. Dit kan eventueel gedaan worden samen met een gedragsspecialist, ook hierover kunnen we u adviseren voor de komende jaren. 

Echter, inmiddels is het bijna zover en om ook deze jaarwisseling goed door te komen zullen we hieronder wat extra tips en de medicijnen bespreken.

U kunt er veel zelf aan doen om de jaarwisseling voor het huisdier gemakkelijker te maken. Dit begint al met een goede voorbereiding, en deze maatregelen zijn ook zeer van belang tijdens het gebruik van vuurwerkmedicatie:

 1. Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
  2. Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt), bewegingsspelletjes voor katten.
  3. Sluit gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
  4. Zet de radio of TV aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).
  5. Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken.
  6. Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die u normaliter ’s avonds ook doet.
  7. Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn.

Medicijnen

Voorgaande jaren werd er vaak naar alprazolam gegrepen, echter is dit wettelijk niet meer toegestaan nu er veterinair geregistreerde middelen zijn. Hierover willen we u in dit bericht uitgebreider informeren.

Bij milde angsten kunnen we Zylkène®, Adaptil® tabletten of verdamper, of eventueel Royal Canin Calm Diet® gebruiken. Echter zal elke hond anders reageren kunnen dus het zal zoeken zijn naar het juiste middel. Mocht er sprake zijn van heftige angsten zullen we gedragsmedicatie moeten inzetten. Na overleg met de dierenarts zal er, afhankelijk van het dier, het beste medicijn gekozen worden.

Sileo®

Sileo is ons eerste keus medicijn, welke angstremmend en stress verlagend werkt, met name bij geluidsangsten/vuurwerkangsten. Dit is een pasta/gel, welke op het mondslijmvlies/in de wangzak aangebracht moet worden. De eerste dosis moet gegeven worden wanneer het dier de eerste tekenen van angst vertoont, en kan zo nodig na 2 uur herhaald worden. Je mag het maximaal 4x herhalen (5x totaal geven) en hierna mag het dier het 12 uur niet krijgen.
Kijk voor de instructievideo op http://www.sileodog.com/nl

Voor katten is er niets geregistreerd voor vuurwerkangsten, maar, via de wettelijke stappen, is ook voor de kat Sileo het medicijn van eerste keus.

Pexion®

Na Sileo is Pexion een relatief nieuw medicijn dat geregistreerd is voor het verminderen van angst en onrust, met name die geassocieerd zijn met harde geluiden. Deze zullen we voorschrijven wanneer er bij uw dier een probleem is gediagnosticeerd waardoor Sileo ongeschikt gebleken is. Pexion is een tablet welke 2x daags gegeven moet worden. We adviseren hierbij om 2-5 dagen van tevoren te starten met het geven van de tabletten en pas na oud en nieuw te stoppen.

Mochten deze medicijnen niet gegeven kunnen worden aan uw dier vanwege een ziektebeeld, slecht te geven of doseren dan kunnen we nog uitwijken naar een tweetal andere medicijnen, namelijk Multipam of Alprazolam.

Multipam®

Multipam is een veterinair middel dat gebruikt kan worden bij angsten, ter kalmering of bij kramptoestanden. Vanwege het angst remmende effect kan dit ook gebruikt worden tijdens de vuurwerkperiode. Het effect van multipam op het individuele dier is echter erg wisselend; het kan het gewenste effect hebben, maar ook kan het dier er onrustig van worden of juist erg slaperig. Multipam mag je eenmalig toedienen op oudjaarsdag en de werkingsduur is onbekend/varieert per dier.

Alprazolam®

Alprazolam is een humaan medicijn en mag dus alleen bij uitzonderingen gebruikt worden bij dieren. Het remt prikkels in de hersenen, waardoor een gevoel van angst en spanning verminderd wordt. Dit middel mogen we pas geven wanneer de andere middelen onvoldoende effect blijken te hebben, of wanneer uw dier een ziektebeeld heeft waardoor de eerder genoemde medicijnen ongeschikt blijken. Het behandelschema van dit medicijn is afhankelijk van uw dier, en hoe angstig deze is; of alleen op Oudejaarsdag, of we starten en dag van tevoren en gaan tot nieuwjaarsdag door.

Het moge duidelijk zijn dat aan alle medicijnen voor- en nadelen kleven en dat het beste middel per dier zal verschillen. Dus, mocht u graag advies willen over vuurwerkangst en vraagt u zich af óf uw dier medicatie nodig heeft en welke medicatie het meest geschikt is, neem dan vooral contact op met onze dierenartsen, zodat we voor uw dier het beste plan kunnen maken.