Gebitsverzorging

Gebitsbehandelingen bij huisdieren

Onder een goede verzorging van onze huisdieren valt ook de verzorging van het gebit. Hierbij kunt u denken aan het geven van de juiste voeding en kluiven en het poetsen van de tanden. Helaas laten maar weinig dieren poetsen toe en is het voor u als eigenaar lastig om het gebit goed schoon te houden. Dan kan een gebitsbehandeling bij de dierenarts nodig zijn. Het verschilt per dier op welke leeftijd een gebitsbehandeling voor het eerst nodig is.

Bij een gebitsbehandeling gaat uw huisdier onder volledige narcose. Wij zijn in het bezit van een volwaardig gebitsapparaat, zodat het gebit grondig gereinigd kan worden door middel van een scaler. Na het schoonmaken worden de tanden en kiezen beoordeeld op gezondheid. Hierbij zijn de mate van ontsteking van het tandvlees en de gezondheid van de wortels van belang. Bij twijfel kan het nodig zijn een röntgenfoto te maken. Hiervoor hebben wij digitale dentale röntgenapparatuur in huis. Soms zal het nodig zijn tanden en kiezen te trekken.

Na de gebitsbehandeling krijgt uw huisdier zo nodig pijnstillers mee naar huis.

Een gebitsbehandeling vindt plaats onder algehele narcose.

Onze praktijk beschikt over een speciaal ingerichte ruimte voor gebitsbehandelingen.

Wanneer is een gebitsbehandeling nodig?

Wanneer u het idee heeft dat uw huisdier uit de bek stinkt, kan dat een aanwijzing zijn dat het gebit vies is. Ook een bruine/grijze waas of tandsteen zijn redenen om het gebit te laten controleren. Kleine hondjes hebben over het algemeen meer aanleg voor gebitsproblemen en kunnen op jongere leeftijd al aan de beurt zijn voor een gebitsreiniging.

Bij de jaarlijkse enting wordt het gebit van uw huisdier altijd bekeken. De dierenarts zal dan aangeven of het nodig is om het gebit te laten reinigen. Twijfelt u? Kom gerust langs tijdens een van onze inloopspreekuren of maak een afspraak.

Resultaat gebitsverzorging
Bij de jaarlijkse enting wordt het gebit bekeken

De dierenarts zal dan aangeven wanneer het nodig is om het gebit te laten reinigen.

Een gebitsbehandeling vindt plaats onder algehele narcose

Onze praktijk beschikt over een speciaal ingerichte ruimte voor gebitsbehandelingen.

Op de praktijk is dentale röntgenapparatuur aanwezig

De tanden en kiezen worden na het schoonmaken beoordeeld op gezondheid.

Na de gebitsbehandeling

Na de gebitsbehandeling mag uw huisdier weer zijn normale voer eten, ook als er tanden en/of kiezen getrokken zijn. Afhankelijk van de behandeling kan het zijn dat u medicijnen mee krijgt na de behandeling. In sommige gevallen kan het ook zinvol zijn het gebit te blijven verzorgen na de behandeling, om bijvoorbeeld verdere gebitsproblemen te voorkomen. Middelen die de vorming van tandplak remmen (Orozyme Buccofresh) of het aanleren en hanteren van een poetsschema kunnen in dit geval erg handig zijn. De assistent zal deze mogelijkheden met u bespreken als u uw huisdier komt ophalen.

Doorgaans is een controle afspraak na een gebitsbehandeling niet nodig.

Gebitsbehandelingen bij oudere huisdieren

Voor oudere honden en katten geldt in theorie dat het risico bij een narcose hoger ligt. Wij hebben alle apparatuur in huis om uw huisdier tijdens de gebitsbehandeling goed in de gaten te houden.

Om het risico van de narcose zo goed mogelijk in te schatten, is het mogelijk een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten doen. Als daaruit blijkt dat de lever en nieren goed functioneren, kan het gebit op basis van de standaard narcose gedaan worden. Bij afwijkingen kan in overleg met u gekozen worden voor een aangepaste narcose tegen meerprijs.

Heeft uw hond of kat klachten – bijvoorbeeld braken, diarree of koorts – dan is het niet verstandig narcose toe te passen. Wij zullen eerst met u kijken hoe wij uw dier weer gezond kunnen krijgen, voordat er een gebitsbehandeling zal plaatsvinden.